EUZUBİLLAHİMİNEŞŞEYTANİRRACİM BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Elhamdulillahi rabbil âlemin esselatu vesselamu aleyke ya seyyidel evveline vel ahirin ve ila cemiil embiyayi vel mürselin ve ila cemiil evliyayi vel hamdulillahi rabbil âlemin.
Hep beraber Tekvir Suresini anlamaya çalışacağız inşallah. Allah bu surede kıyameti anlatıyor.
Malum olduğu üzere iki türlü kıyamet vardır: Biri büyük kıyamet, biri küçük kıyamet. Büyük kıyamet, bütün insanların öldüğü, bütün kâinatın yok olduğu sahneyi Allah anlatıyor. Bir de küçük kıyamet… Biri ölünce onun kıyameti kopmuştur. O ona ait özel kıyamettir. Evet, küçük kıyamet değil özel kıyamet demek belki daha doğrudur. Herkese ait özel kıyamet… Biri öldüğünde onun kıyameti kopar.
Resullah (s.a.v.) Efendimiz buyuruyor ki: “Kim kıyamet sahnesini seyretmek istiyorsa, kim kıyameti görmek istiyorsa, görmüş gibi olmak istiyorsa Tekvir Suresini okusun.” Bu, iniş sırasına göre en baştaki suredir. Daha başka sureler de var tabi. Bununla başlıyoruz inşallah.
Eğer bir şeyi Allah haber veriyorsa, onu görmekten daha güzel anlamış oluruz, anlamamız lazım eğer Allah’a iman etmişsek. Göz her hangi bir şekilde yanılabilir ama bir şeyi Allah haber veriyorsa, orda yanılma payı sıfırdır. Bu sureden başka aynı zamanda iki sure daha vardır: biri İnşikak Suresidir, biri de İnfitar Suresidir. Sıra onlara da gelecek inşallah.
Allah’ın ayetlerini dinlerken, Allah hitap ediyormuş gibi dinlemek lazım. Yoksa ayetlere hakkını vererek dinlememiş oluruz. Ne buyuruyordu ayet-i kerimede? “Onlar Allah’ın ayetlerini hakkını vererek okurlar, dinlerler, anlarlar.” Resullah (s.a.v.) Efendimiz de: “Ayetlerin hakkını vermek demek onu Allah’tan dinler gibi dinlemektir. Ona iman etmektir, onunla amel etmektir, onu ahlaka dönüştürmektir.” Yoksa sadece böyle yüzünden okumuş ayetleri. Bu okuma okumak değildir, ayetlerin hakkını vermek değildir. Hakkını vermediyse ne yapmış olur? Zulüm etmiş olur. Ya hakkını verir teslim eder ya da zulüm eder. Aslında ayetlere değil kendine zulüm etmiştir. Hakkını vermediği için.
Aynı zamanda Allah kıyameti anlatırken, neyi anlıyoruz, neyi anlamamız gerekir? Dünyanın faniliğini. Bir gün gelecek her şeyin yok olacağını. Dünyadaki hiçbir şeyin ebedi olmadığını, baki olmadığını, buraya imtihan için geldiğimizi, imtihanı kazanmak için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmamız gerektiğini anlamamız gerekir.
Pir Muhammed Hüseyin (R.A.)
TEKVİR SURESİ TEFSİR SOHBETİNDEN